TAHITIALAINEN
Tahitin helmiä tänään
Nykyään kauniita makeanveden helmiä on saatavilla useissa eri väreissä ja koossa. Niistä on tullut tukijalka hienojen korujen markkinoilla. Jatkuvat laadunparannukset ovat antaneet niille mahdollisuuden melkein kilpailla suolaisen veden kanssa.
Tahitian helmet osteri
Tahitin helmiä viljellään mustahuulisessa osterissa. Osterin tieteellinen nimi on Pinctada margaritifera cumingi. Black-huulisten osterien luonnollinen osterikanta on vakavasti köyhtynyt, joten ne ovat suojassa korjuudelta. Tämän seurauksena osteripopulaation luomiseksi helmenviljelyä varten osterit kerätään valtameriin. Spat on nuorten kehitysvaihe toukkien jälkeen. Roiskeiden kerääminen alkaa joulukuussa ja keräilyverkko otetaan talteen kuuden-yhdeksän kuukauden kuluttua. Tällä hetkellä roiske on halkaisijaltaan yhdestä kahteen tuumaa. Sen jälkeen sylkejä hoidetaan huolellisesti ja niitä nostetaan, kunnes ne ovat noin kahden ja puolen - kolmen vuoden ikäisiä. Niiden koko on noin kolminkertaistunut tänä aikana.
Mustahuulinen helmiosteri - Kuva: Jim Maragos
Tahitian Pearls Growth
Yli 50 % ostereista ei kestä hyvin istutusta. Tämän seurauksena viljelijä on kasvattanut noin 20 % alkuperäisistä ostereistaan helmentuottajina. Osterit suojataan ympäristötekijöiltä ja saalistukselta suljetussa tai suojatussa laguunissa. Siellä ostereita hoidetaan huolellisesti seuraavien 22–26 kuukauden ajan. Ne levittävät kolmesta neljään 0,5-1 mikronin kerrosta joka päivä. Mikroni on 1/1000 millimetristä.
Tahitin helmien sadonkorjuu
Tahitin helmet korjataan touko-marraskuun välisenä aikana. Jokainen helmi on poimittu huolellisesti ydinvoimalla. Jos helmi on hyvälaatuista, ytimen muodostaja usein sijoittaa suuremman helmen ja kasvusykli alkaa alusta. Yksittäinen osteri voi tuottaa tällä tavalla neljä helmeä, joista jokainen seuraava helmi on suurempi kuin edellinen. Laatu voi kuitenkin heikentyä jokaisen helmen myötä. Hyvin tuotettu osteri palautetaan sitten luontoon tulevien sukupolvien pesimäksi. Vain noin viisi prosenttia sadosta on pyöreää. Loput ovat pyöreitä, barokkimuotoisia tai muita muotoja. Lisäksi noin 40 % on jalokivilaatua. Lopuksi vain yksi tai kaksi prosenttia tietystä sadosta on sekä pyöreää että jalokivilaatuista.
Pearls Nucleation
Ammattitaitoiset teknikot puhdistavat ja lajittelevat osterit ennen ytimen muodostamista. Heidän on myös tarkistettava, ettei osteri ole kutemassa. Tulevien populaatioiden turvaamiseksi kutemassa oleva osteri palautetaan välittömästi veteen. Ennen ytimen muodostamista ytimen muodostajan on valittava vaippakudokseksi luovuttajaosteri. Tämän luovuttajaosterin kuoren väri voi vaikuttaa tuloksena olevaan helmeen. Kypsä osteri on ytimellinen. Osterin sukurauhaseen tehdään pieni viilto ja luovuttajan kudospala asetetaan yhdessä erityisesti tehdyn helmen kanssa. Osteri palautetaan veteen ja viillon paraneminen kestää noin kuukauden. Nucleation helmien koko vaihtelee 6 mm:stä 10 mm:iin.
Tahitin helmien käsittely
Kun helmet nousevat esiin ostereista, ne pestään, kuivataan ja kiillotetaan kevyesti. Muu käsittely ei ole sallittua. Lisäksi helmissä on oltava keskimäärin 0,80 mm helmiä.