JAPANI AKOYA
Akoya tänään
Akoya Pearls Oyster
Akoya helmet itse asiassa saavat nimensä Akoya osterista. Akoya-ostereiden tieteellinen nimi on Pinctada Fucata. Nykyään suurin osa ostereista kasvatetaan hautomoissa. Noin 20 päivän ikäisinä osterin toukat sylkevät ja takertuvat paikallaan oleviin esineisiin. Sylkeet siirretään lastentarhaan, kunnes he saavuttavat kuuden kuukauden iän. Näinä kehitysaikoina helmenviljelijät kasvattavat myös planktonia näiden ostereiden ravitsemiseksi. Kuuden kuukauden ikäisinä osterit siirretään lastentarhastaan erikoiskoreihin, joissa niitä hoidetaan niiden kypsyessä seuraavien 18–30 kuukauden aikana. Kahden-kolmen vuoden iässä osteri on valmis ydintymään.
Akoya Pearls -kasvu
Ydinmuodostuksen jälkeen Akoya-osteria hoidetaan huolellisesti seuraavien 8-24 kuukauden aikana. Osteri tuottaa parhaan helmiäisen vedessä, jonka lämpötila on 59-68 Fahrenheit-astetta. Kylmä vesi mahdollistaa hitaamman, tiukemman ja kiiltävämmän helmiäisen muodostumisen. Japanin ympärillä olevat valtameret ovat kylmempiä, joten useimmat japanilaiset akoyat kasvavat hitaasti 12-24 kuukauden ajan. Kiinassa vedet ovat yleensä lämpimämpiä, joten helmiäinen muodostuu nopeammin. Seurauksena on, että akoya korjataan myös nopeammin.
Sadonkorjuu Akoya
Akoya on parasta korjata kylminä talvikuukausina. Sadonkorjuun ja puhdistuksen jälkeen helmet ovat valmiita prosessoitavaksi. Jokaisella maatilalla on taipumus erikoistua yhteen tiettyyn kokoluokkaan. Lisäksi jälkikäsittelyprosessit vaativat valtavia infrastruktuuriinvestointeja. Tämän seurauksena useimmat jalostajat ovat tehneet suoria sopimuksia useiden tilojen kanssa.
Helmien nukleaatio
Ennen ytimien muodostumista yksittäisen osterin aineenvaihdunta hidastuu lepotilaan. Tämä kestää noin kolme kuukautta. Ammattitaitoinen ja erikoiskoulutettu teknikko tekee sitten osterin ydintä. Erityisesti valmistettu helmi ja pala luovuttajan vaippakudosta työnnetään varovasti osterin sukurauhaseen. Tämä viilto on hyvin pieni ja tämä kirurginen toimenpide on erittäin herkkä. Parhaat helmet ydintämiseen amerikkalaisista makeanveden simpukoista.
Kuvan lähde: www.britannica.com
Akoyan käsittely Akoyan
huolellinen käsittely voi kestää kahdesta viikosta kuuteen kuukauteen. Akoya on huolellisesti käsitelty tuomaan esiin niiden luonnollinen kauneus. Käsittely ei saa vahingoittaa helmiä. Japanilaisilla on lähes vuosisadan kokemus käsittelystä, joka on johtanut moniin patentoituihin ja salaisiin tekniikoihin. Kiinalaiset ovat suhteellisen uusia Akoya-viljelyssä, alkaen noin 1980-luvun lopusta. Viljely, jalostus ja ympäristötekijät mahdollistavat nopeamman kasvun ja jalostuksen. Tänä aikana esiintyy myös mustia ja tummempia Akoya-prosesseja.